Prawdziwie intuicyjny piekarnik. Przekonaj się, co zyskasz dzięki parze?

0
122

Sposoby przygotowania posiłków obecnie różnią się nieco od tych, które stosowały nasze babcie. Nowoczesne sprzęty umożliwiają łatwe gotowanie i pieczenie. Nie mniej smaczne i nie mniej zdrowe niż dawniej. Dzięki nim nie musimy być zaznajomieni z tajnikami sztuki kulinarnej i spędzać w kuchni wiele czasu, by cieszyć się wyjątkowym smakiem dań. Szybkie i łatwe przygotowanie zdrowych posiłków powinien docenić każdy z nas. Jeśli poszukujesz nowoczesnego sprzętu do Twojej kuchni, dzięki któremu zaoszczędzisz czas i zadbasz o zdrowie, zobacz, co proponujemy! Poznaj piekarniki parowe!

Jedno urządzenie – wiele funkcji

Tradycyjna polska kuchnia obfituje w smażone potrawy ociekające tłuszczem. Nie są one jednak synonimem zdrowej diety. Nikt nie powiedział, że należy zrezygnować ze smacznego jedzenia, by dostarczać do organizmu pożądanych składników odżywczych, minerałów oraz witamin. Na rynku co rusz pojawiają się nowe sprzęty, które można wykorzystać w kuchni w kulinarnych podbojach z myślą o zdrowiu. Nietrudno pogubić się, co każdy z nich oferuje. W efekcie ciężko podjąć decyzję, jaki piekarnik wybrać, czy jaki parowar sprawdzi się najlepiej. Zawsze warto wziąć pod uwagę urządzenia wielofunkcyjne. Sprawdzą się one zwłaszcza w małych kuchniach, w których trudno pomieścić liczne sprzęty domowe. Będą niezastąpione dla osób ceniących funkcjonalność.

Pieczenie, gotowanie i odgrzewanie dań w piekarniku!

Pieczenie tradycyjne, z termoobiegiem, ale też gotowanie na parze, pieczenie parowe i odgrzewanie, umożliwiają piekarniki parowe.

Jeśli wydaje ci się, że mięso z piekarnika jest suche i pozbawione aromatu, a chleb może uzyskać chrupiącą skórkę tylko w tradycyjnym piecu chlebowym, jesteś w błędzie! Przygotowanie zdrowych posiłków, pełnych smaku i aromatu nie jest trudne, jeśli w kuchni mamy do dyspozycji piekarnik parowy. Ten sprzęt kryje w sobie funkcje typowego piekarnika, czyli funkcje tradycyjnego pieczenia i termoobiegu, ale także opcje pary wodnej. Pozwoli wyeliminować niepowodzenia w gotowaniu czy pieczeniu.

Para w piekarniku odpowiada za:

  • zachowanie soczystości, delikatności i aromatu potraw,
  • skrócenie czasu potrzebnego na uzyskanie gotowego dania nawet o 20%,
  • odpowiednią chrupkość potrawy na zewnątrz,
  • zachowanie pełni walorów odżywczych produktów.

Przygotowanie posiłków w piekarniku parowym Steam Boost docenią zarówno amatorzy kulinarni, jak i profesjonalni kucharze. To urządzenie umożliwia wykorzystanie pary do wypiekania ciast i chleba, pieczenia mięs i zapiekanek, a nawet gotowania na parze. Co więcej, Steamify działa inteligentnie, dostosowując ilość pary, by finalnie uzyskać satysfakcjonujące rezultaty. Para wraz z konwencjonalnym ogrzewaniem współtworzą idealne warunki dla przygotowania każdego rodzaju mięsa, również ryb, ugotowania pełnych smaku i witamin warzyw oraz wypiekania ciast, deserów czy chleba. Taki duet funkcji pozwala na obniżenie temperatury piekarnika. Para niweluje negatywne skutki działania gorącego powietrza na przygotowywane potrawy. Obróbka termiczna w piekarniku parowym skutkuje lepszą konsystencją i wyrazistym smakiem każdego rodzaju dań, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Odgrzewanie wcześniej przygotowanych posiłków w piekarniku z opcją Steam Boost przestanie kojarzyć się negatywnie. To sposób, by uniknąć spieczenia. Obiad podgrzany z wykorzystaniem pary smakuje tak, jak ten świeżo przygotowany. Wybierając piekarnik parowy, zyskujemy wsparcie w codziennym przygotowaniu posiłków.

Gotowanie w piekarniku zdrowsze i smaczniejsze od innych metod obróbki termicznej

Żeby rozpocząć gotowanie z wykorzystaniem pary wodnej w piekarniku Steam Boost, nie musimy umieszczać w nim dodatkowego naczynia wypełnionego wodą.  Jest to też bezpieczniejszy sposób. Wstawiając do standardowego piekarnika miseczkę z woda, ale taki piekarnik nie jest gotowy na przyjęcie takiej ilości wilgoci i dlatego dość często pojawia się rdza…W przypadku piekarnika Electrolux, sprzęt posiada specjalny zbiornik, do którego łatwo wlejemy wodę. Para wytwarza się w całym piekarniku, dzięki czemu naszą potrawę możemy umieścić na każdym z poziomów. To, co gotujemy, nie tkwi w wodzie, nie pochłania jej. Wystawione jest na działanie pary. Dzięki temu ugotowane produkty są pełne smaku i nie tracą swoich właściwości odżywczych. Tradycyjne gotowanie w garnku wypełnionym wodą negatywnie wpływa zarówno na smak, jak i strukturę gotowanych produktów spożywczych.

Nie każdy musi znać babcine tajniki gotowania. Nowoczesne sprzęty kuchenne pozwalają na gotowanie, pieczenie bez wysiłku, a przygotowane potrawy mogą smakować jeszcze lepiej niż u babci. Obróbka termiczna z wykorzystaniem pary wyróżnia się wieloma korzyściami, zarówno w zakresie walorów smakowych, jak i zdrowotnych posiłków. Wyposażenie kuchni w wielofunkcyjny sprzęt z opcją gotowania i pieczenia na parze pobudzi kulinarną kreatywność nawet przy niewielkiej ilości czasu na codzienne przygotowanie posiłków. Pieczenie wspomagane parą daje rewelacyjne efekty i odmienia smak potraw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here