Cebula zimowa

Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw uprawianych w ogrodach i na plantacjach. Aby cieszyć się jej plonami już wczesną wiosną, warto zdecydować się na odmiany cebuli zimującej. Nasiona cebuli zimowej wysiane jesienią pozwalają dokonać zbiorów nawet 2 miesiące wcześniej niż te z siewu wiosennego. Podpowiadamy, jak uprawiać cebulę zimową, by uzyskać zdrowe i obfite plony.

Kiedy i jak sadzić cebulę zimową?

Cebula zimowa nie bez powodu jest bardzo ceniona przez producentów warzyw. Może być ona przeznaczana zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i przetwórstwa czy krótkiego przechowywania. Cebula ozima cieszy się dużym zainteresowaniem klientów zwłaszcza w porze wiosennej, gdy brakuje jeszcze na rynku świeżych warzyw. Dodatkowo może być sprzedawana w różnych formach: zapęczkowana, obrana lub z suchą łuską, co pozwala na jej wszechstronne wykorzystanie. 

Uprawa cebuli zimowej zwykle nie przysparza większych problemów. Kluczowe znaczenie ma odpowiedni termin wysiewu. Nasiona cebuli zimowej powinny zostać wysiane do gruntu między 10 a 25 sierpnia. W zależności od regionu i aktualnej pogody termin ten można niekiedy przesunąć do końca miesiąca. Istotne jest jednak, aby do końca listopada, jeszcze przed nadejściem mrozów, cebula ozima wykształciła 3 liście i osiągnęła średnicę ok. 5-7 mm. Dzięki temu będzie mniej narażona na przemarznięcie, a wiosną szybko rozpocznie wzrost. Nasiona cebuli zimowej najlepiej wysiewać w rzędach, w ilości 0,75-1 mln nasion/ha.

Alternatywą dla uprawy cebuli z siewu jest produkcja cebuli ozimej z sadzonek. Cebula dymka zimowa może być sadzona do gruntu od połowy do końca października. Posadzona w tym terminie zdąży się ukorzenić przed nadejściem zimy i bez problemu przetrwa mroźne dni. Dymka zimowa powinna być sadzona w odstępach około 10-15 cm. 

Najlepsze porady dotyczące cebuli zimowej — sprawdź, jak o nią dbać!

Cebula ozima uprawiana na plantacjach wymaga gleb żyznych, dobrze przepuszczalnych, o pH od 6,5 do 7,0. Nie nadają się natomiast dla niej gleby podmokłe, piaszczyste i silnie zakwaszone. Przed siewem cebuli należy wzbogacić podłoże fosforem i potasem. Warto pamiętać także o regularnym zmianowaniu w uprawie cebuli zimowej, które ograniczy rozprzestrzenianie się szkodników i chorób. Cebula ozima nie powinna być uprawiana na jednym miejscu częściej niż co 3-4 lata. 

Przed wysiewem nasion lub sadzeniem dymki należy odpowiednio przygotować miejsce uprawy. Niezbędne jest dokładne odchwaszczenie terenu. Słabsze gleby można użyźnić za pomocą obornika. Wiosną zalecane jest nawożenie cebuli azotem. Zbioru cebuli zimowej zwykle można dokonać pod koniec maja/na początku czerwca. 

Najpopularniejsze odmiany cebuli zimującej

Cebula ozima dostępna jest w wielu odmianach, dzięki czemu można łatwo dobrać ją pod względem warunków uprawy, planowanego terminu zbioru, koloru łuski, masy, smaku i przeznaczenia kulinarnego. Najpopularniejsze odmiany cebuli zimującej (m.in. Swift, Sibir, Sonic, Agra, Hielo, Electric, Wolf) dostępne są w sklepie florimex.info.pl.

Chętnie wybierane przez plantatorów są również mieszańcowe odmiany cebuli ozimej takie jak Panther F1, Olympic F1 lub Element F1. Charakteryzują się one dużą odpornością na niekorzystne warunki środowiskowe i przemarzanie oraz wysoką plennością. Oprócz cebul z żółtą łuską na rynku dostępna jest również odmiana cebuli zimowej z łuską fioletową (np. Electric) czy białą (np. Hielo).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here