Kuchnia to pomieszczenie szczególnie w każdy gospodarstwie domowym – niezależnie czy mowa o mieszkaniu w bloku, czy o domu jednorodzinnym. W niemal każdym wypadku kuchnia pełni funkcję swoistego „centrum dowodzenia”. Znajdujące się w niej sprzęty i środki czystości sprawiają, że w kuchni intensyfikuje się nasze życie domowe, szczególnie gdy mowa o takich sprawach jak sprzątanie, robienie porządków, odkurzanie. Wiele osób poszukuje sprawdzonych rozwiązań i pomysłów, jak wyposażyć kuchnię pod kątem środków czystości i urządzeń potrzebnych do ich stosowania. Podpowiadamy zatem – w jakie środki i narzędzia warto się zaopatrzyć, czego nie powinno zabraknąć oraz w jaki sposób można urządzić ich przechowywanie.
Chemia do kuchni – czyli co warto trzymać pod zlewem?
Zestaw środków chemicznych używanych do sprzątania jest bardzo szeroki. Wiele gospodyń domowych korzysta także ze swoich ulubionych – tych, które uważa za najbardziej skuteczne w usuwaniu zabrudzeń. Jakie zatem chemikalia warto przechowywać pod zlewem?
Przede wszystkim należy zaopatrzyć się w środki do mycia powierzchni i blatów, pełniące również funkcje dezynfekujące. Środki takie wykorzystujemy podczas sprzątania zarówno kuchni. jak i łazienki. Często nadają się zarówno do blatów mebli, wanien, jak i umywalek.
Płyny do czyszczenia powierzchni szklanych to osobna kategoria. Korzystamy z nich, myjąc lustra, okna, szyby, ekrany, fronty niektórych mebli, a także inne obiekty.
Preparaty dedykowane do podłóg i mebli to zbiór środków przeznaczonych do mycia drewna. Ich zadaniem jest nie tylko oczyszczanie powierzchni drewnianych, ale także ich odpowiednie konserwowanie i ochrona przed zarysowaniami w przyszłości.
Należy także wskazać na środki przeznaczone „do zadań specjalnych” – środki do dezynfekcji, udrażniania rur, odplamiacze, wybielacze, odkamieniacze i inne.
Ponadto, w prawdziwej kuchni powinny znaleźć się także sprzęty używane do zamiatania powierzchni płaskich. Należą do nich miotły, miotełki oraz szufelki. Także miotełki do kurzu są niezwykle pomoce, zwłaszcza w czyszczeniu dużej ilości małych obiektów o nieregularnych kształtach.
Uniwersalne czy specjalistyczne?
W wyborze środków chemicznych warto także kierować się kilkoma podstawowymi kryteriami. Przede wszystkim – warto sięgać po środki skoncentrowany, przeznaczone do użytkowania po ich rozcieńczeniu. W porównaniu do zwykłych preparatów, ich zakup jest o wiele korzystniejszy dla naszego portfela.
Znajdziemy zarówno płyny o zastosowaniu uniwersalnym – przykładowo, przeznaczone do sprzątania różnych powierzchni i blatów – jak również płyny specjalistyczne. Zalecamy, aby z uniwersalnych korzystać w przypadku czyszczenia powierzchni wykonanych z tworzyw sztucznych. Bardziej eleganckie materiały – jak drewno czy skóra – mogą wymagać wykorzystania płynów specjalistycznych.
Organizacja i przechowywanie środków czystości w kuchni
Wyróżnić można kilka najpopularniejszych sposobów przechowywania środków czystości w kuchni.
– trzymanie wszystkich środków w zasięgu ręki,
– trzymanie wszystkich środków tym samym miejscu,
– trzymanie wszystkich środków w miejscu widocznym,
– wygospodarowanie specjalnej półki lub szuflady na środki czystości,
– przechowywanie środków pod zlewem.